Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Kotlety wieprzowe po segedyńsku

Podawać z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.

Składniki:
  • wieprzowina , 0.75 kg
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • smalec, 6 dag
  • kapusta kiszona, 1 kg
  • cebula, 6 dag
  • jabłko, 20 dag
  • przecier pomidorowy, 4 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Schab z żeberkami opłukać, pociąć na 5 porcji. Kotlety pobić, oprószyć pieprzem lub papryką i solą, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć kotlety na rumiano z obydwu stron.W rondlu ułożyć 1/3 część kapusty, na to położyć 2 kotlety, posypać cebulą i pokrajanymi na cząstki obranymi jabłkami. Warstwę tę przykryć znowu 1/3 częścią kapusty i powtórzyć przełożenie mięsem, cebulą i jabłkami. Przykryć warstwą kapusty, podlać wodą, skropić tłuszczem pozostałym z osmażenia mięsa i powoli gotować w odkrytym naczyniu do miękkości. Na końcu wlać pomidory rozmieszane z małą ilością wody i zmiażdżonym czosnkiem, chwilę pogotować razem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650