Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Boczek lub kiełbasa w kapuście z pomidorami

I z boczkiem i z kapustą jest smaczna potrawa

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • mąka , 2 dag
  • tłuszcz, 2 dag
  • cebula, 5 dag
  • czerwona kapusta, 1.25 kg
  • boczek , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kapustę opłukać, oczyścić, pokrajać w grubą kostkę. Boczek oskrobać, opłukać, osmażyć, włożyć do kapusty, część tłuszczu odlać na zasmażkę. Cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić, wlać z tłuszczem do kapusty, dolać, trochę wody, dodać przyprawy i ugotować w naczyniu odkrytym, na niezbyt silnym ogniu. Gdy mięso i kapusta są już miękkie, przyrządzić zasmażkę, do odłożonego tłuszczu wsypać mąkę, lekko zrumienić, zasmażkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do jarzyny. Potrawę wymieszać, zagotować, dodać pomidory, soli, pieprzu i cukru do smaku. Podawać z ziemniakami. Do kapusty zamiast boczku można dodać kiełbasę wędzoną. Należy zwięk­szyć ilość tłuszczu o 3 dkg. Kiełbasę włożyć do kapusty już po jej wykoń­czeniu i razem silnie ogrzać. Nie przetrzymywać ina gorącej płycie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650