|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: TrinNnitySzef Kuchni (1150) Sadło topioneMoże to nie serek topiony ale równie proste w przygotowaniu. Składniki:
Sposób przygotowaniaSłoninę wystudzić (nie zwijając jej), zdjąć ostrożnie błonę, aby nie uszkodzić, bo można wykorzystać ją potem do wyrobu wędlin. Pokrajać słoninę w drobną kostkę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa i włożyć do garnka, do którego wlać uprzednio wodę (1 szklanka wody na 5 kg sadła). Wytapiać cały czas mieszając do chwili, aż skwarki staną się jasnozłote. Zaczekać, aż łuszcz nieco ostygnie i przecedzić go do kamiennego garnka, po zastygnięciu obwiązać garnek papierem i przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|