Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Sadło topione Sadło topione.jpg
Sadło topione
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Sadło topione

Może to nie serek topiony ale równie proste w przygotowaniu.

Składniki:
  • woda, 1 szkl.
  • słonina, 5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Słoninę wystudzić (nie zwijając jej), zdjąć ostrożnie błonę, aby nie uszkodzić, bo można wykorzystać ją potem do wyrobu wędlin. Pokrajać słoninę w drobną kostkę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa i włożyć do garnka, do którego wlać uprzednio wodę (1 szklanka wody na 5 kg sadła). Wytapiać cały czas mieszając do chwili, aż skwarki staną się jasnozłote. Zaczekać, aż łuszcz nieco ostygnie i przecedzić go do kamiennego garnka, po zastygnięciu obwiązać garnek papierem i przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650