Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Nóżki cielęce smażone w cieście

Nie to co kurczak ale równie pyszne

Składniki:
  • smalec, 6 dag
  • białka, 2 szt.
  • olej, 2 łyżk.
  • mąka , 25 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • włoszczyzna, 15 dag
  • nóżki cielęce, 2.5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Oczyszczone nóżki sparzyć, doczyścić, przerąbać wzdłuż. Włożyć do dużej ilości wrzącej wody, raz zagotować, odlać. Zalać powtórnie wrzącą wodą, dodać soli do smaku i gotować powoli pod przykryciem. Gdy nóżki już się dogotowują, włożyć do wywaru włoszczyznę i przypra­wy, i wszystkie składniki ugotować do miękkości. Bardzo miękkie nóżki odcedzić, jeszcze gorące mięso oddzielić od kości, ułożyć na stolnicy kształtując z mięsa prostokąt, przycisnąć małą stolniczką zwilżoną wodą, nieco obciążyć, pozostawić do zastygnięcia. Następnego dnia przed smażeniem przyrządzić ciasto, rozmącić starannie wodę z żółtkami, mąką, olejem; ubić pianę, wymieszać z ciastem, posolić. Zastudzone mięso podzielić na. Prostokątne jednakowe kawałki, oprószyć pieprzem, nabić na widelec, zanurzyć w cieście. Rozgrzać tłuszcz, mięso smażyć partiami rumieniąc powierzchnię do jasnozłotego zabarwienia. Podawać na długim półmisku z ostrą surówką lub sałatą. Wywar z nóżek zużyć na zupę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650