Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Sznycel cielęcy po wiedeńsku

Smaczny obiad

Składniki:
  • masło, 4 dag
  • smalec, 4 dag
  • bułka tarta , 3 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 4 dag
  • cielęcina , 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, wykrajać i ukształtować tak, jak na stek cielęcy. Tuż przed smażeniem oprószyć solą i opanierować zanurzając najpierw w mące, później w jaju i bułce, przycisnąć panierunek ręką do mięsa i ułożyć sznycle na suchej deseczce. Rozgrzać smalec i smażyć sznycle na rumiano, na średnio nagrzanej płycie, gdy mięso jest usmażone z jednej strony, odwrócić je, dodać masło i mięso dosmażyć. Kotletów nie należy przechowywać w cieple, gdyż schodzi z nich panierowanie, podawać wprost z patelni z jajem sadzonym, krążkiem cytryny i ziemniakami we wszelkich postaciach, z dodatkiem marchewki z groszkiem, szpinaku, gotowanych warzyw z masłem, pomidorów oraz surówką sezonową, zwłaszcza liściastą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650