Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Zrazy cielęce po węgiersku

Podawać z małymi kluseczkami kładzionymi, półfrancuskimi lub francu­skimi.

Składniki:
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • śmietana, 20 dag
  • przecier pomidorowy, 2 dag
  • cebula, 3 dag
  • słonina, 5 dag
  • mąka , 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cielęcina , 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, z powierzchni zdjąć błony, pokrajać w poprzek włókien na 10 płaskich zrazów jednakowej wielkości i grubości; zbić i ukształtować okrągłe zrazy. Mięso oprószyć solą i papryką, i osmażyć z obydwu stron na rumiano; włożyć do rondelka. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić lekko cebulę z resztą papryki, dodać trochę wody i mieszając rozgotować zrumieniony sok z mięsa, wlać do rondelka i mięso powoli udusić do miękkości. Gdy mięso zmięknie, podprawić sos: śmietanę wymieszać z przecierem i resztą mąki, wlać do mięsa, mieszając zagotować. Przed wydaniem można dodać roztarty czosnek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650