Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Nerkówka cielęca duszona

Podawać ciepłą

Składniki:
  • nerka, 1.5 kg
  • cebula, 5 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Nerkówkę opłukać. Odrąbać pikówkę wzdłuż kręgosłupa (sam wystający brzeg kręgosłupa), - kręgosłup nadrąbać w wielu miejscach, jeżeli nerka jest zbytnio otłuszczona, ostrożnie ściąć nadmiar tłuszczu.Wyluzować długie półokrągłe żebro, nerkę przykryć łatą (wiotkim płatem Przyrośniętego błonami mięsa, zwisającym przy nerkówce) i umocować ją przywiązując wyparzonym sznurkiem na krzyż. Mięso posypać solą.Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso i osmażyć je szybko na rumiano, przełożyć do dopasowanego wielkością rondla, dodać tłuszczu ze smażenia i trochę wody, soli i pieprzu, zagotować i dusić mięso powoli pod przykryciem, odwracając je od czasu do czasu. W czasie duszenia uzupełniać wyparowany sos skraplając go wodą; gdy mięso jest na wpół uduszone, dodać do sosu pokrajaną cebulę i, jeżeli potrzeba, soli.Gdy mięso jest miękkie, wyjąć je i szybko krajać ostrym nożem, wkładając go w nadrąbane miejsca kręgosłupa, kość do końca przeciąć pobijając nóż młotkiem i przekrajać mięso tak, żeby każdą porcję można było wydać z kością. Sos podprawić mąką.Mięso przenieść do rondelka i zagotować kilka razy z sosem dla podgrzania, bo tłuszcz przy nerce krzepnie, do sosu dodać roztarty czosnek, mięso ułożyć w całości na gorącym półmisku, skropić sosem i natychmiast wydawać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650