|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaWłoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wodą, zagotować.Płucka opłukać, pokrajać na części, włożyć do włoszczyzny, dodać soli i powoli ugotować,do miękkości.Gdy mięso już się dogotowuje, dodać zmiażdżone przyprawy.Miękkie mięso odcedzić, a gdy przestygnie, pokrajać na drobne paski, tak samo pokrajać marchewkę i selery.Sporządzić sos: cebulę pokrajać, poddusić z tłuszczem, dodać mąki i mieszając lekko zrumienić; zasmażkę rozprowadzić rosołem z płucek.Włożyć do sosu pokrajane mięso (i warzywa), dodać pieprzu i kwasku do smaku, zagotować.Sos ma być lekko kwaskowaty i w miarę gęsty.Podawać z ziemniakami, knedelkami ziemniaczanymi, kaszą perłową sypką i gotowanymi warzywami z masłem albo z surówką. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|