Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Płucka cielęce w sosie

Najlepsze z surówką

Składniki:
  • płuco, 1.25 dag
  • włoszczyzna, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liście laurowe, 1 szt.
  • tłuszcz, 4 dag
  • cebula, 3 dag
  • mąka , 3 dag
  • wywar, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wodą, zagotować.Płucka opłukać, pokrajać na części, włożyć do włoszczyzny, dodać soli i powoli ugotować,do miękkości.Gdy mięso już się dogotowuje, dodać zmiażdżone przyprawy.Miękkie mięso odcedzić, a gdy przestygnie, pokrajać na drobne paski, tak samo pokrajać marchewkę i selery.Sporządzić sos: cebulę pokrajać, poddusić z tłuszczem, dodać mąki i mie­szając lekko zrumienić; zasmażkę rozprowadzić rosołem z płucek.Włożyć do sosu pokrajane mięso (i warzywa), dodać pieprzu i kwasku do smaku, zagotować.Sos ma być lekko kwaskowaty i w miarę gęsty.Podawać z ziemniakami, knedelkami ziemniaczanymi, kaszą perłową sypką i gotowanymi warzywami z masłem albo z surówką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650