Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Krezki

Flaczki cielęce

Składniki:
  • majeranek, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 4 dag
  • margaryna, 4 dag
  • wywar, 1 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • włoszczyzna, 25 dag
  • flaczki cielęce, 1.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Flaczki bardzo starannie umyć (rękami), opłukać wielokrotnie zmieniając wodę, zalać wrzącą wodą, obgotować je i odcedzić. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać litrem wrzącej wody, zagotować. Na wrzący wywar włożyć flaczki, powoli ugotować (gotują się szybko), odcedzić, pokrajać w drobne paski. Z masła i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, wlać do flaczków, dodać soli, majeranku, pieprzu do smaku, włożyć część pokrajanej włoszczyzny; całość wymieszać, zagotować. Podawać z ziemniakami, knedlami ziemniaczanymi, kluseczkami kładzio­nymi i surówką warzywną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650