Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Bulion drobiowy bulion-drobiowy_3.jpg
Bulion drobiowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Wadera93Młodszy Kucharz (330)

Bulion drobiowy

Najlepiej na buliony nadaje się dobry kurczak, na przykład zagrodowy. Taka swojska kurka z podwórka :). Aby bulion był esencjonalny, ale też nie za tł

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
Składniki:
  • pietruszka, 2 szt.
  • marchew, 2 szt.
  • udka drobiowe, 2 szt.
  • lubczyk, 0 szczypta
  • por, 1 szt.
  • seler, 1 szt.
  • sól, 0 szczypta
  • pieprz, 0 szczypta
  • cebula, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Udka myję, obieram ze skóry, zalewam około 3 litrami zimnej wody i zagotowuję. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę, żeby bulion tylko pyrkotał. Ściągam szumy małym sitkiem. Obieram warzywa, duże kroję na mniejsze części, dodaję do bulionu. Pora oczyszczam i w kawałku dodaję do bulionu. Cebulę opalam nad ogniem (ja zrobiłam to „po sąsiedzku”, ale można też pokroić cebulę w grube krążki i podpiec na patelni bez tłuszczu). Dodaję do bulionu przyprawy i zioła. Gotuję bulion „na wolnym ogniu” pod przykryciem około 1,5-2 godziny, pod koniec gotowania doprawiam solą. Wygotowującą się w trakcie gotowania wodę uzupełniam dolewając wrzątkiem. Po odcedzeniu można przechowywać bulion w lodówce 2-3 dni (z mojego przepisu wychodzi ok. 3 litrów bulionu, w sam raz na 3 dni). Wystudzony bulion (po wyjęciu warzyw i mięsa!) można także przelać do mniejszych pojemników i zamrozić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650