Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mmagdaKuchcik (40)

KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ ZE SZPINAKIEM I SEREM

krokiety

  • Pora dnia: Obiad
  • Liczba porcji: trzy
Składniki:
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 0 szczypta
  • ser żółty, 30 g
  • szpinak , 50 g
  • kasza jaglana , 400 g
  •  
Sposób przygotowania

Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody (nieco mniej niż 1 i 1/2 szklanki). Ma byc 400g kaszy ugotowanej. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.Ostudzoną kaszę włożyć do miski, nieco rozgnieść praską lub dłonią. Dodać opłukany, osuszony i posiekany szpinak, tarty ser oraz jajko. Doprawić solą i białym pieprzem i dokładnie wymieszać.Uformować podłużne krokiety (lub kotleciki). Obtoczyć najpierw w osolonym i roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na oliwie lub maśle klarowanym.PROPOZYCJA PODANIAnp. jogurt naturalny / SOS PIECZARKOWY / sałatka z pomidora, papryki i cebuli 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4635
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650