Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą 4640.jpg
Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mbc1Młodszy Kucharz (270)

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

Bułeczki na wielkanocne śniadanie

  • Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • masło klarowane, 2 łyżk.
  • czosnek, 2 szt.
  • zioła prowansalskie, 2 łyżk.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
  • oliwa, 3 łyżk.
  • Śmietana 18% , 3 szkl.
  • szpinak , 150 g
  • feta, 200 g
  • jajka, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

SPOSÓB WYKONANIA1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle. 2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto. 3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4465
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650