Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Schab pieczony z cebulą 26299_9089.jpg
Schab pieczony z cebulą
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Schab pieczony z cebulą

Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną lub czerwoną zasmażaną, bura­kami. Można również podawać na zimno.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • karnawal
Składniki:
  • majeranek, 1 szczypta
  • cebula, 10 dag
  • tłuszcz, 5 g
  • kminek, 1 szczypta
  • schab , 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Rozgrzać tłuszcz w małej brytfannie, ułożyć w niej mięso oproszone solą, polać tłuszczem, osypać kminkiem, wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach; w czasie pieczenia polewać dokładnie całą powierzch­nię mięsa sosem spod mięsa, sos skraplać wodą, gdy wyparuje. Pokrajać cebulę w krążki, w połowie pieczenia dodać do sosu cebulę, mięso posypać majerankiem, upiec pieczeń do miękkości (około godziny) rumieniąc cebulę. Miękkie mięso pokrajać w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 cm. Układać w całości i podawać z cebulą. Można również pokroić na plastry ułożyć na schabie cebulę i zapiec jeszcze chwilę w piekarniku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650