|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Schab pieczony z cebuląPodawać z ziemniakami, kapustą kiszoną lub czerwoną zasmażaną, burakami. Można również podawać na zimno.
Składniki:
Sposób przygotowaniaRozgrzać tłuszcz w małej brytfannie, ułożyć w niej mięso oproszone solą, polać tłuszczem, osypać kminkiem, wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach; w czasie pieczenia polewać dokładnie całą powierzchnię mięsa sosem spod mięsa, sos skraplać wodą, gdy wyparuje. Pokrajać cebulę w krążki, w połowie pieczenia dodać do sosu cebulę, mięso posypać majerankiem, upiec pieczeń do miękkości (około godziny) rumieniąc cebulę. Miękkie mięso pokrajać w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 cm. Układać w całości i podawać z cebulą. Można również pokroić na plastry ułożyć na schabie cebulę i zapiec jeszcze chwilę w piekarniku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|