Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Zapiekanka mięsna pod beszamelem

Zapiekanka mięsna pod beszamelem

Składniki:
  • makaron , 1 szt.
  • mielone mięso, 1 kg
  • cebula, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • cynamon mielony, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • przecier pomidorowy, 1 szt.
  • woda, 10 ml
  • masło, 1 łyżk.
  • oliwa, 2 łyżk.
  • mąka pszenna, 2 łyżk.
  • mleko 3,2 % , 1 l
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • ser żółty, 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ugotować pół opakowania makaronu (najlepiej Lubella-świderki).Mięso mielone usmażyć na patelni z cebulą. Dodać sól, pieprz, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, mały słoiczek przecieru pomidorowego, odrobinę wody i dusić około 20 minut.Masło, oliwę i mąkę wymieszać razem na gazie. Dodać mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajko i razem zagotować aż do zgęstnienia cały czas mieszając.Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie oliwą. Układać warstwami: makaron-ser-sos-makaron-mięso-sos-makaron-sos-ser.Piecz 1 godzinę w temperaturze 175 st.C.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650