Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Świeżo złowione ryby w zalewie octowej

Świeżo złowione ryby w zalewie octowej

Składniki:
  • woda, 1.1 l
  • ocet spirytusowy , 0.3 l
  • ziele angielskie ziarnka, 6 szt.
  • pieprz, 3 szt.
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • cukier, 1 łyżk.
  • wegeta, 1 łyżecz.
  • maggi, 1 łyżecz.
  • ryby, 1 kg
  • bułka tarta , 10 dag
  • mąka pszenna, 10 dag
  • jajka, 1 szt.
  • olej słonecznikowy, 1 szt.
  • sól, 5 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Wodę, ocet (zwykły 10%), ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, małą cebulę (pokrojona w plastry), cukier, vegetę i maggi razem zagotować.Świeże ryby (najlepiej małe np. ukleje) wypatroszyć, opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 minut w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu.Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.Odstawić na co najmniej 2-3 dni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650