Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
niesiaKuchcik (195)

Eskalopki z kurczaka

,,,,

Składniki:
  • filet z kurczaka, 4 szt.
  • sok z cytryny, 1 szt.
  • masło, 1 łyżk.
  • mąka , 5 łyżk.
  • sok z porzeczki, 0.05 l
  • porzeczka czerwona, 20 dag
  • cebulka dymka, 2 szt.
  • imbir, 0 uncja
  • pomarańcz, 1 szt.
  • cytryna, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżecz.
  • pieprz cayenne, 0 uncja
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować sos: Obrać cytrynę i pomarańcze, oczyścić z białych błonek. Skórkę pokroić w małe słupki. Z miąższu wyciśnij sok. Posiekać cebulkę, imbir pokroić w słupki. W rondelku rozpuścić masło, dodać cebulkę i imbir, lekko podsmażyć, dołożyć skórki i wlać sok z cytrusów. 2. Do garnka z sosem cytrusowym wlać sok porzeczkowy. Wsypać owoce, doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody. Wlać do garnka z sosem. Mieszając, podgrzewać, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim. Jeśli sos będzie odrobinę za kwaśny, dodać do garnka trochę cukru. 3. Filety porozcinać na dwa plastry, lekko rozbić mięso. Skropić filety sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na ok.15 minut. Po tym czasie eskalopki obtaczać w mące, smażyć na maśle, aż będą miały złotą skorupkę. Podawać z sosem owocowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650