Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
niesiaKuchcik (195)

Schab z sosem

Na słodko.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • schab , 1.5 kg
  • czosnek, 8 szt.
  • mleko, 1 ml
  • brzoskwinia w puszce, 1 szt.
  • żurawina, 0.5 szkl.
  • ryż basmati, 200 g
  • mąka pszenna, 1 łyżk.
  • rodzynki, 2 łyżk.
  • kukurydza w puszce, 2 łyżk.
  • sałata, 1 szt.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

1. Schab natrzeć solą, wstawić do lodówki na godzinę. Wyłożyć do brytfanki. Czosnek pokroić, plasterkami obłożyć schab. Zagotować 2 szkl. mleka. Ciepłym polać mięso. 2.Piec schab 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Co kilka minut dolewać po trochu pozostałe mleko. 3. Ugotować ryż, wysypać na talerz do odparowania. Umyć rodzynki, osączyć kukurydzę i brzoskwinie. Do kukurydzy i rodzynek dodać ryż. Brzoskwinie napełnić żurawiną. 4. Gotowy schab wyjąć. Sos przecedzić, zagotować. Rozprowadzić mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do sosu. Doprawić do smaku. Mieszając, zagotować sos. 5. Pośrodku półmiska ułożyć pieczeń, odciąć 3 plastry. Po jednej stronie mięsa umieścić ryż, po drugiej brzoskwinie z żurawiną. Odkrojone plastry mięsa polać niewielką ilością sosu. Pozostały sos ustawić obok w sosjerce. Gotowe danie udekorować sałatą i natką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650