Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:








Zapisz jako PDF

Żeberka pieczone w piwie IMG_7179.JPG
Żeberka pieczone w piwie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
krzychud1Młodszy Kucharz (400)

Żeberka pieczone w piwie

Wieprzowe żeberka doskonałe zarówno do pieczenia jak i grillowania

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: cztery
  • na grilla
Składniki:
  • żeberka, 1 kg
  • piwo, 0.5 l
  • pieprz, 15 szt.
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • liście laurowe, 2 szt.
  • ząbek czosnku, 5 szt.
  • jałowiec, 3 szt.
  • tymianek, 1 szczypta
  • rozmaryn, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • miód, 1 łyżk.
  • oliwa z oliwek, 1 łyżk.
  • keczup, 1 łyżecz.
  • sos barbecue, 1 łyżecz.
  • sos sojowy, 1 łyżecz.
  • papryka ostra, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

1. Żeberka porcjujemy, solimy i pieprzymy z lekka i układamy ciasno w garnku. Przyprawy w kulkach i ziele angielskie kruszymy, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem i ostrą papryką. Zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni. 2. Przed pieczeniem gotujemy żeberka co najmniej godzinę w piwnej zalewie (szumy wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć. 3. Marynata: duża łyżka miodu, tyle samo oliwy i odcedzonej piwnej mieszaniny, łyżeczka keczupu, łyżeczka sosu do barbecue, łyżeczka sosu sojowego, trochę soli. 4. Przed pieczeniem smarujemy marynatą z wyżej wymienionych składników. Pieczemy na naoliwionej blasze. Smarujemy marynatą z góry, pieczemy 20 minut w 200 C, dosmarowując jeśli wyschną, po czym obracamy, smarujemy z drugiej strony i pieczemy jeszcze 10 minut. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650