|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: krzychud1Młodszy Kucharz (400) Żeberka pieczone w piwieWieprzowe żeberka doskonałe zarówno do pieczenia jak i grillowania
Składniki:
Sposób przygotowania1. Żeberka porcjujemy, solimy i pieprzymy z lekka i układamy ciasno w garnku. Przyprawy w kulkach i ziele angielskie kruszymy, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka razem z tymiankiem i rozmarynem i ostrą papryką. Zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni. 2. Przed pieczeniem gotujemy żeberka co najmniej godzinę w piwnej zalewie (szumy wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć. 3. Marynata: duża łyżka miodu, tyle samo oliwy i odcedzonej piwnej mieszaniny, łyżeczka keczupu, łyżeczka sosu do barbecue, łyżeczka sosu sojowego, trochę soli. 4. Przed pieczeniem smarujemy marynatą z wyżej wymienionych składników. Pieczemy na naoliwionej blasze. Smarujemy marynatą z góry, pieczemy 20 minut w 200 C, dosmarowując jeśli wyschną, po czym obracamy, smarujemy z drugiej strony i pieczemy jeszcze 10 minut. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|