Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
frater007Szef Kuchni (1330)

Zakwas z buraków

Chwile musi poleżeć

Składniki:
  • burak ćwikłowy, 800 g
  • woda, 1 l
  • cukier, 6 g
  • czosnek, 2 g
  • skórka chleba razowego, 4 g
  •  
Sposób przygotowania

Buraki umyć, obrać ze skórki, opłukać, pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać. W wyparzonym naczyniu ułożyć warstwę burków, posypać czosnkiem i przykryć drugą warstwą buraków; dodać skórkę razowego chleba. Do przegotowanej i przestudzonejwody dodać cukier, wymieszać, a następnie zalać buraki. Gamprzykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5—10. Gotowy zakwas zlać do butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu (5°C). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650