Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pierogi ruskie pierogi ruskie 1.jpg
Pierogi ruskie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
laurajestMłodszy Kucharz (318)

Pierogi ruskie

Regionalne danie kuchni kresowej

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • ciepła woda , 1 szkl.
  • mielony pieprz, 1 łyżk.
  • sól, 1 łyżecz.
  • cebula, 2 szt.
  • ser biały, 200 g
  • ugotowane ziemniaki, 400 g
  • mąka pszenna, 500 g
  •  
Sposób przygotowania

To kolejna potrawa kresowa obecna w mojej kuchni. Nie tylko na wigilię.Pierogi ruskie jadamy chętnie przez cały rok. Wszyscy. Gotowane, odsmażane,okraszone cebulką podsmażana na maśle (to te wigilijne), słoninką, brzuszkiem, skwarkami z wędzonego boczku, z kwaśną śmietaną, jogurtem, a nawet się wymsknęło z majonezem.Przepisy na ciasto są różne.Z jajkiem lub bez, masłem lub oliwą, z zimną wodą lub gorącą.Wszystkie wypróbowałam. I tak naprawdę wszystkie są dobre.Pod jednym warunkiem., że zrobimy ciasto naprawdę cienkie.To jest tajemnica dobrych pierogów. Nie tylko ruskich.Moje ciasto na pierogi ruskie robię z mąki i gorącej wody. Bez jaj, bez tłuszczu. Na oko.Szybko zagniatam, ( ciasto na gorącej wodzie szybko schnie!),nie pozwalam odpoczywać, maksymalnie cienko wałkuję, wykrawam kółka szklanką,sklejam i gotuje w osolonej wodzie. Trzy minuty od wypłynięcia.Farsz też jest prosty. Ugotowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki,podobnie potraktowany tłusty lu półtłusty biały ser, taki z bloku, na wagę w proporcjach 2 do 1, doprawiam do smaku solą i pierzem, tego ostatniego nie żałuję,dodaję mocno podsmażoną na dużej łyżce masłasporą cebulkę w ilości 1 szt na pół kg ziemniaków i ćwierć kg seraNa wigilijnym stole świetnie "chodzą" z kapustą z grochem i smażonym karpiem.Uwielbiam. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650