Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SleepyDogKucharz (760)

Banica

Zamiast sera można dodać owoce lub szpinak.

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • mąka , 150 g
  • margaryna, 65 g
  • ser twarogowy półtłusty , 65 g
  • jajka, 1 szt.
  • olej, 5 g
  • sól, 1 szczypta
  • soda oczyszczona, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sodę, olej i wodę. Za­gnieść ciasto tak, jak na pierogi i pozostawić na 20—30 min. Następnie rozwałkować bardzo cienko, posmarować margaryną, złożyć na pół, znowu posmarować margaryną i jeszcze raz zło­żyć na pół. Złożone na cztery części ciasto wałkować. Czynności te powtarzać aż do wykorzystania przewidzianej ilości margaryny.Na koniec ciasto rozwałkować bardzo cienko lub wyciągnąć, na łożyć i rozsmarować ser roztarty z jajem i solą lub cukrem. Ciasto złożyć jak strucel i piec w piekarniku do zrumienienia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650