Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Granita cytrynowa granita_cytrynowa1.jpg
Granita cytrynowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Granita cytrynowa

Bardzo orzeźwiająca

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • sok z cytryny, 200 ml
  • wino wytrawne, 200 ml
  • cukier, 10 dag
  • gałązka mięty, 4 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Przełożyć wszystkie składniki do rondelka i gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, aby wszystko przeszło swoim smakiem... Przelać przez sitko do dużej formy i wystudzić. Wsadzić do zamrażalnika na minimum 3 godziny (mnie zajęło to 6 godzin), co 30 minut mieszając widelcem. tak naprawdę to dopiero po godzinie było co mieszać. Szklaneczki lub miseczki najlepiej też wsadzić do zamrażalnika na kilkanaście minut. Granitę przełożyć do bardzo zimnych naczyń, ozdobić gałązką tymianku - jak się ją ma i podawać. Ja z racji posiadania świeżego tymianku w formie mrożonki czysto liściastej, ozdobiłam całość cząstkami nektarynki. Może nie było tak wytwornie, ale było pysznie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650