|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: klaudiszjaSzef Kuchni (905) Ziemniaki z ziołamiPyszny dodatek do każdego obiadu.
Składniki:
Sposób przygotowaniaZiemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką, uważając aby nie usunąć skórki. Ułożyć w rondlu bacząc na to, aby na spodzie znalazły się większe. Zalać wrzącą wodą w ilości takiej, aby wystarczyła jedynie na przykrycie zawartości. Posolić, dodać gałązkę mięty i dokładnie przykryć. Gotować na małym ogniu 20 minut i odcedzić. Do rondla dodać 3 dag masła, przykryć ponownie i dusić kilka minut, aż się zrumienią delikatnie. Równie delikatnie obracać w trakcie, aby zrumienić ze wszystkich stron. Resztę masła wymieszać z ziołami i gdy ziemniaki nabiorą rumieńców dodać do rondla. Znów przykryć i wymieszać obracając rondlem (radzę trzymać przez ściereczkę) ruchem kolistym - pozwoli to bez ingerencji pokryć wszystkie ziemniaki ziołami. Na końcu doprawić delikatnie pieprzem i ewentualnie solą. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|