Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ziemniaki z ziołami ziemniaki_z_ziolami__3_.jpg
Ziemniaki z ziołami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Ziemniaki z ziołami

Pyszny dodatek do każdego obiadu.

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: trzy
Składniki:
  • ziemniak młody , 1 kg
  • masło, 4 dag
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  • mięta, 2 łyżk.
  • szczypiorek, 1 łyżk.
  • sól, 0 szczypta
  • pieprz, 0 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką, uważając aby nie usunąć skórki. Ułożyć w rondlu bacząc na to, aby na spodzie znalazły się większe. Zalać wrzącą wodą w ilości takiej, aby wystarczyła jedynie na przykrycie zawartości. Posolić, dodać gałązkę mięty i dokładnie przykryć. Gotować na małym ogniu 20 minut i odcedzić. Do rondla dodać 3 dag masła, przykryć ponownie i dusić kilka minut, aż się zrumienią delikatnie. Równie delikatnie obracać w trakcie, aby zrumienić ze wszystkich stron. Resztę masła wymieszać z ziołami i gdy ziemniaki nabiorą rumieńców dodać do rondla. Znów przykryć i wymieszać obracając rondlem (radzę trzymać przez ściereczkę) ruchem kolistym - pozwoli to bez ingerencji pokryć wszystkie ziemniaki ziołami. Na końcu doprawić delikatnie pieprzem i ewentualnie solą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650