Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Paprykarz z kurczaka s506097057.jpg
Paprykarz z kurczaka
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Paprykarz z kurczaka

Pyszny kurczak na ostro-kwaśno.

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: duszone
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • pierś z kurczaka, 4 szt.
  • bulion, 200 ml
  • śmietana 12%, 200 ml
  • cebula, 2 szt.
  • ząbek czosnku, 4 szt.
  • papryka czerwona, 1 szt.
  • papryka zielona, 1 szt.
  • papryka żółta, 1 szt.
  • pomidor, 3 szt.
  • papryka ostra, 1 łyżecz.
  • majeranek, 1 łyżk.
  • olej, 3 łyżk.
  • sól, 0 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650