Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:








Zapisz jako PDF

Rubinowe ciasteczka do popołudniowej herbatki 003.JPG
Rubinowe ciasteczka do popołudniowej herbatki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 3.5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MartaKucharz (514)

Rubinowe ciasteczka do popołudniowej herbatki

przepis z książki "Książka kucharska Ani z Zielonego Wzgórza"

  • Czas przygotowania: do 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • mąka , 2 szkl.
  • proszek do pieczenia, 4 łyżecz.
  • cukier, 2 łyżk.
  • sól, 1 łyżecz.
  • masło roślinne, 125 g
  • mleko, 3 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do temp. 220 CPrzesiac mąkę. Wsypac do duzej miski. Dodac proszek do pieczenia i cukier. Wymieszac widelcem.Dodac masło roślinne, drobno posiekac nożem.Wlac mleko i mieszac wszystko widelcem tak długo, aż ciasto da się uformowac w miękką kulę.POlożyc kulę z ciasta na stolnicy posypanej mąką , zagniatac 12 razy.Posypac mąką wałek do ciasta i rozwałkowac ciasto do grubości 5 mm.Dużą foremkę powycinac krążki z ciasta, jeden obok drugiego. Rób to jednym zdecydowanym ruchem, nie kręc foremką.Szpatułką przenieś połąwę krążków na blachę, układaj je w odstępach.Małą foremką wytnij środki w pozostąłych krażkach. Powstałe w ten sposób pierścienie ułóż szpatułką na krążkach leżącyhc na blasze.W środek kazdego pierscienia nałóż łyżeczję dżemu lub galaretki.piecz ciastka 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika, dopóki nie urosną i nie nabiorą złocistej barwy. Wyjmij blachę z piekarnika.Metalową szpatułką szybko zdejmij ciasteczka z blachy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650