Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Gulasz królewski z pieczoną papryką CIMG5583_m.jpg
Gulasz królewski z pieczoną papryką
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Gulasz królewski z pieczoną papryką

Odkąd spróbowaliśmy ten gulasz nie robimy innego - po prostu rewelacja! Można zrobić również z wołowiny będzie jeszcze lepszy.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
Składniki:
  • karkówka, 1 kg
  • papryka czerwona, 3 szt.
  • ząbek czosnku, 6 szt.
  • ziemniak, 4 szt.
  • pomidory w puszce, 1 szt.
  • kminek, 2 łyżk.
  • nóżki wieprzowe, 2 szt.
  • marchew, 3 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • seler korzeniowy, 0.5 szt.
  • ziele angielskie, 5 szt.
  • liście laurowe, 2 szt.
  • papryka słodka, 7 łyżk.
  • papryka ostra, 2 łyżk.
  • cebula, 3 szt.
  • smalec, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Ten gulasz ma mnóstwo papryki w proszku więc się trzeba wcześniej zaopatrzeć w dobrą gatunkowo przyprawę. Mięso kroimy w kostkę i zasypujemy 3 łyżkami papryki, kminek rozcieramy z 6 ząbkami czosnku i odrobiną soli w moździerzu, dodajemy do mięsa - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc, ale nie musimy. Przygotowujemy wywar z nóżek (bardzo ważne!) - zalewamy je zimną wodą, dodajemy obraną marchew, pietruszkę i selera oraz przypaloną nad palnikiem cebulę, dodajemy też ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy nóżki się rozpadną. Rozgrzewamy smalec. 2 cebule kroimy w paski. Na smalec sypiemy 2 łyżki papryki słodkiej i dodajemy cebulę - mieszamy. Dodajemy mięso i wszystko dokładnie mieszamy, zalewamy odcedzonym wywarem i dodajemy 2 łyżki papryki słodkiej. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Paprykę pieczemy nad palnikiem lub w piekarniku aż skórka będzie czarna. Pod bieżącą wodą obieramy paprykę ze skóry i kroimy w drobną kostkę - dorzucamy do zupy. Następnie dodajemy paprykę ostrą, pomidory w puszcze (albo świeże - 4 szt.) oraz ziemniaki pokrojone w niezbyt małą kostkę. Doprawiamy solą. Dużo roboty ale naprawdę warto! 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650