Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Kiełbasa wątrobiana

Jedna ze smaczniejszych kiełbas wątrobianych

Składniki:
  • królik , 1750 g
  • wątróbka wieprzowa , 1250 g
  • wieprzowina , 2 kg
  • sól spożywcza, 150 g
  • ziele angielskie, 10 g
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.
  • cebula, 200 g
  • jelito grube wieprzowe, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Tuszkę króliczą opłukać starannie w zimnej wodzie, włożyć do garnka i gotować na słabym ogniu ok. 3 godz. do chwili, aż mięso będzie się oddzielało od kości. Po ugotowaniu mięso ochłodzić, a następnie przepuścić przez maszynkę. Wątrobę oczyścić z błon i przewodów żółciowych, wymoczyć w wodzie, pokrajać w kawałki 8—12 cm, obgotować (15 min.) i ochłodzić. Mięso wieprzowe (bez skóry) pokrajać w kawałki i obgotować. Wątrobę i wieprzowinę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno zmielone przyprawy, wymieszać. Połączyć mięso królicze ze zmielonym mięsem wieprzowym i wątrobą, dobrze wymieszać i bardzo starannie wyrobić na jednolitą masę. Masą szczelnie napełniać osłonki. Kiełbasę parzyć 40 min. w wodzie o temperaturze 75—80°C, a następnie ochłodzić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650