Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Barszcz czerwony z uszkami CIMG3679.jpg
Barszcz czerwony z uszkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Barszcz czerwony z uszkami

Czerwony barszczyk najlepszy na wszystko :)

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: cztery
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • liście laurowe, 2 szt.
  • ziele angielskie, 1 łyżecz.
  • suszony grzyb, 3 szt.
  • kminek, 1 łyżecz.
  • masło klarowane, 2 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • ocet balsamiczny, 2 łyżk.
  • suszony majeranek, 1 łyżecz.
  • czosnek, 2 łyżk.
  • burak, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Barszcz czerwony robię na "oko" także jeżeli o czymś zapomniałam to z góry przepraszam. Surowe buraki obieram i trę na tarce o grubych oczkach i wrzucam do garnka. Dodaję suszone grzybki, lekko rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek - zalewam zimną wodą i wstawiam na gaz na średni ogień. Wywar ma dość do postaci prawie gotującej ale nie zagotowuję go. W ten sposób nie wygotowuję wszystkich cennych składników a "ziemistego" aromatu też już nie czuć. Odstawiam na dłuższą chwilę (im dłużej tym lepiej naciągnie)- np. 1-1,5 godziny. Po tym czasie odcedzam buraczki (wyciskając je) - zostawiając czystą zupę. Teraz zabieram się za przyprawianie - dodaję do smaku octu balsamicznego (inny ocet nie wchodzi w grę) albo sok z cytryny, dodaję sól, pieprz, ew. jeszcze czosnek i majeranek a na koniec masło klarowane. Zupę podaję z uszkami bądź jeśli nie mam czasu z białą fasolką i gotowanymi ziemniakami.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650