Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Salami wiejskie 226295_1656(2).jpg
Salami wiejskie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Salami wiejskie

Czy jest salami bardziej oryginalne od tego robionego przez siebie?

Składniki:
  • wieprzowina , 1250 g
  • wołowina , 400 g
  • słonina, 400 g
  • sól spożywcza, 15 g
  • saletra, 12 g
  • pieprz, 12 g
  • jelito cienkie, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mięso i słoninę posiekać nożem na miazgę, zmieszać z solą i przyprawami, bardzo dobrze wyrobić i zostawić w chłodnym miejscu na 12 godz. Następnego dnia napełnić masą, dobrze ugniatając, środkowe jelito wołowe o dużej średnicy; wywałkować kiełbasę na stole, aby uszło powietrze, zawiesić i zostawić na 12 godz. Następnie jeszcze raz nadzienie ubić (uważać, aby jelito nie pękło), końce zawiązać, obsuszać przez 2 doby na powietrzu i wędzić 6 dni w zimnym dymie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650