Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Krem karmelowy krem karmelowy.jpg
Krem karmelowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006)

Krem karmelowy

Lubię z owocami

Składniki:
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • jajka, 1 szt.
  • cukier, 35 g
  • mleko, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

W formie zrobić karmel z 1/3 ilości cukru i rozprowadzić go po ściankach przez przechylanie — wystudzić. Mleko zagotować. Ubijać jaja dodając cukier i gorące mleko małymi porcjami. Do masy dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny, wymieszać; masę wylać do formy. Formę umieścić w większym naczyniu z ciepłą' wodą (poziom wody powinien sięgać 2—3 cm poniżej brzegów formy). Naczynie z formą wstawić do słabo nagrzanego piekarnika. Piec w takiej temperaturze, aby woda się nie gotowała. Gotowy krem wyjąć z formy. Do formy wlać niewielką ilość gorącej wody, rozpuścić w niej karmel i polać nim krem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650