Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Salami na spirytusie Salami na spirytusie.jpg
Salami na spirytusie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Salami na spirytusie

Ważna informacja: należy wędzić 12 dni w zimnym dymie

Składniki:
  • jelito cienkie, 4 kg
  • spirytus, 1 szkl.
  • gałka muszkatołowa, 5 g
  • goździki, 5 g
  • liście laurowe, 5 szt.
  • pieprz, 5 g
  • saletra, 30 g
  • sól spożywcza, 300 g
  • słonina, 2 kg
  • wołowina , 2 kg
  • wieprzowina , 8 kg
  •  
Sposób przygotowania

Wieprzowinę i słoninę pokrajać w drobną kostkę, wołowinę zemleć w maszynce, przyprawy korzenne utłuc i przesiać. Oba rodzaje mięsa i słoninę wymieszać z korzeniami i spirytusem, dobrze wyrobić i nadziać tą masą proste jelita wołowe lub wieprzowe podzielone na odcinki długości 0,5 m. Końce jelita zawiązać, kiełbasy poukładać na stole, nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i przetrzymać przez noc w chłodnym pomieszczeniu. Zawiesić w przewiewnym miejscu na 4 dni, aby kiełbasy obeschły i wędzić 12 dni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650