Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ćwikła kurpiowska ćwikłą-kurpiowska.jpg
Ćwikła kurpiowska
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006)

Ćwikła kurpiowska

Polecam mniejsze buraczki

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • burak, 1 kg
  • chrzan, 3 łyżk.
  • ocet, 1 łyżecz.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Małe buraczki czerwone ugotować, ostudzić, po czym obrać i pokrajać w cienkie plasterki. Następnie ułożyć je w słoju, przesypując tartym chrzanem, wsypać trochę cukru, a w końcu zalać octem przegotowanym z solą i ostudzonym — tyle, aby były nim przykryte. Słoik obwiązać papierem pergaminowym. Postawić w chłodnym miejscu. Na trzeci dzień ćwikła jest gotowa do spożycia 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650