|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KaszANiaSzef Kuchni (875) Kiełbasa litewskaszklankę spirytusu można zastąpić rumem bądź arakiem Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso pokrajać nożem jak najdrobniej, przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno, sól wyprażyć i zmieszać z saletrą. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia, wymieszać dokładnie i mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus, rum lub arak. Ubijać należy tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita. Słoninę pokrajać na wąskie cienkie paseczki i wymieszać razem z masą. Gotową masę nakładać w jelita (uprzednio wytarte do sucha wewnątrz i zewnątrz) pomagając sobie wałkiem, aby w osłonkach nie zostawało powietrze. Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami, obciążyć kamieniem, wynieść w chłodne miejsce i przetrzymać 2 tygodnie. Po tym okresie kiełbasy wyjąć, wynieść na powietrze i rozwiesić w przewiewnym miejscu na 2 dni. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|