Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kiełbasa litewska Kiełbasa litewska.jpg
Kiełbasa litewska
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaszANiaSzef Kuchni (875)

Kiełbasa litewska

szklankę spirytusu można zastąpić rumem bądź arakiem

Składniki:
  • jelito grube wieprzowe, 2 szt.
  • spirytus, 1 szkl.
  • kolendra, 5 g
  • liście laurowe, 5 g
  • majeranek, 5 g
  • goździki, 5 g
  • ziele angielskie, 10 g
  • pieprz, 10 g
  • saletra, 10 g
  • sól spożywcza, 200 g
  • słonina, 1500 g
  • zając, 1 szt.
  • wołowina , 1500 g
  • wieprzowina , 4 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej, przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno, sól wyprażyć i zmieszać z saletrą. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia, wymieszać dokładnie i mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus, rum lub arak. Ubijać należy tak długo, aż masa stanie się gładka i jednolita. Słoninę pokrajać na wąskie cienkie paseczki i wymieszać razem z masą. Gotową masę nakładać w jelita (uprzednio wytarte do sucha wewnątrz i zewnątrz) pomagając sobie wałkiem, aby w osłonkach nie zostawało powietrze. Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami, obciążyć kamieniem, wynieść w chłodne miejsce i przetrzymać 2 tygodnie. Po tym okresie kiełbasy wyjąć, wynieść na powietrze i rozwiesić w przewiewnym miejscu na 2 dni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650