Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Buraki zasmażane Buraki zasmażane.jpg
Buraki zasmażane
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane przyprawia się również siekaną cebulą usmażoną na złoty kolor, wówczas nie daje się jabłek.

Składniki:
  • śmietana, 0.1 l
  • jabłko, 10 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • burak, 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Buraki wyszorować szczoteczką, opłukać, ugotować lub upiec w piekar­niku. Obrać, przepuścić przez maszynkę lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę: tłuszcz stopić, dodać mąkę zrumienioną na jasnozłoty kolor, wymieszać razem, rozprowadzić zimną wodą na rzadką masę, zagotować, połączyć z burakami, osolić, ocukrzyć, mocno podgrzać. Włożyć opłukane, obrane i starte na tarce o dużych otworach jabłka, wymieszać (można dodać śmietanę), jeśli trzeba, dodać do smaku sok z cytryny, ocet lub kwas ogórkowy. Na wiosnę można zamiast jabłek dać' młody, starty lub drobno posiekany rabarbar. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650