|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: fanthomasSzef Kuchni (1060) Groszki w sosie mlecznym (śmietanowym)Gorącym sosem zalać wyporcjowane gruszki, ostudzić. Można je podawać na zimno lub na gorąco Składniki:
Sposób przygotowaniaGruszki umyć, obrać, pokrajać na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 3/4 szklanki wody z połową cukru, do syropu włożyć gruszki i ugotować ostrożnie, aby się nie rozpadły, odstawić do ostudzenia. Ostudzone gruszki wyjąć ostrożnie. syropu i ułożyć po 2 połówki w kompotierkach. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z przekrajaną wzdłuż wanilią lub cukrem waniliowym, dodać pozostały cukier. Do gotującego się mleka wlać syrop oraz zawiesinę z mąki ziemniaczanej i mleka, dokładnie mieszając zagotować. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|