Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Groszki w sosie mlecznym (śmietanowym)

Gorącym sosem zalać wyporcjowane gruszki, ostudzić. Można je podawać na zimno lub na gorąco

Składniki:
  • wanilia w laskach, 0.25 szt.
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • cukier, 5 dag
  • śmietana, 35 dag
  • mleko, 1.5 szkl.
  • gruszka, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Gruszki umyć, obrać, pokrajać na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 3/4 szklanki wody z połową cukru, do syropu włożyć gruszki i ugotować ostrożnie, aby się nie roz­padły, odstawić do ostudzenia. Ostudzone gruszki wyjąć ostrożnie. syropu i ułożyć po 2 połówki w kompotierkach. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z przekrajaną wzdłuż wanilią lub cukrem waniliowym, dodać pozostały cukier. Do gotującego się mleka wlać syrop oraz zawiesinę z mąki ziemniaczanej i mleka, dokładnie mieszając zagotować. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650