Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Galaretka z jabłek

Słoiki uszczelnić pechem, zakleić celofanem lub obwiązać pergaminem. Przechowywać w suchym, chłod­nym pomieszczeniu.

Składniki:
  • cukier, 70 dag
  • sok jabłkowy, 1 l
  •  
Sposób przygotowania

Na galaretkę można przeznaczyć gorsze odmiany kwaśnych jabłek lub spady jabłek zimowych. Jabłka umyć, usunąć ogonki i części nadpsute, pokrajać w kawałki wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi. Zalać wodą (woda powinna pokrywać jabłka) i rozgotować (gotować około 20 minut). Odcisnąć sok z jabłek i zmierzyć. Odważyć cukier, biorąc na 1 l soku 70 dkg cukru. Gotować sok bez cukru 15—20 minut, następnie wsypać cukier i dalej gotować często mieszając. W czasie gotowania zbierać pianę tworzącą się na powierzchni. Galaretka jest wtedy gotowa, gdy kropla soku przeniesiona na zimny spodek ścina się. Gorącą galaretkę wlewać do słoików; po ostudzeniu na powierzchni galaretki położyć krą­żek zwilżonego spirytusem pergaminu.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650