Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zapiekanka wiejska Zapiekanka wiejska.jpg
Zapiekanka wiejska
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Zapiekanka wiejska

Takiej zapiekanki grzech nie spróbować

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • kiełbasa, 30 dag
  • makaron , 25 dag
  • ser żółty, 30 dag
  • cebula, 5 dag
  • jajka, 2 szt.
  • śmietana, 125 ml
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • estragon, 1 szczypta
  • papryka ostra, 1 szczypta
  • bułka tarta , 100 g
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokrajać w plasterki, włożyć do posolonego wrzątku, obgotować przez 5 min. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie Po ugotowaniu i ostudzeniu wsypać połowę startego sera, dobrze wymieszać. Pokrajaną w krążki cebulę lekko zrumienić. W ogniotrwałym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, ułożyć równą warstwę ziemniaków, lekko posypując przyprawami i posiekaną cebulą. Dać na to kiełbasę w plasterkach, a potem makaron z serem. Zalać śmietaną, zmieszaną z surowymi jajami i przyprawami, posypać resztą startego sery. Wstawić do nagrzanego piekarnika. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650