Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Risotto Risotto.jpg
Risotto
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Risotto

Podawać na gorąco z sałatą lub surówką z cykorii.

Składniki:
  • ryż , 22 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  • przyprawa do zup, 2 łyżecz.
  • wątróbka drobiowa, 25 dag
  • tarty ser, 2 łyżk.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Ryż zalać zimną wodą (3 szklanki) zagotować i odcedzić. Łyżkę tłuszczu stopić w rondlu, włożyć ryż i chwilę mieszać na ogniu. Przyprawę do zup rozpuścić we wrzącej wodzie (2 szklanki), wlać do ryżu i wolno ugotować pod przykryciem. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić z łyżką tłuszczu. Mięso pokrajać na kawałki średniej wielkości. Do ryżu dodać cebulę, pokrajane mięso wraz z sosem lub tłuszczem, wy­mieszać, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypać utartym serem. Umieścić w piekarniku i piec do czasu, gdy ser się zrumieni. Posypać posiekam nacią pietruszki. Podawać na gorąco z sałatą lub surówką z cykorii. Przyprawy do zup nie używa się, jeżeli jest duża ilość sosu mięsnego. Ryż należy w tym przypadku gotować w posolone wodzie (2 szklanki). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650