Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Kurpiowskie jedzenie

Zielenina do smaku

Składniki:
  • ziemniak, 0.5 kg
  • kapusta kiszona, 0.5 kg
  • kiełbasa, 0.25 dag
  • jajka, 4 szt.
  • smalec, 10 dag
  • cebula, 10 dag
  • maggi, 1 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • mąka , 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kiszoną kapustę ugotować, zalewając niewielką ilością wody. Gdy miękka — zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu. Oddzielnie ugotować ziemniaki, ostudzić i pokrajać w plastry. W łyżce tłuszczu zeszklić cebule. i oddzielnie pokrajaną w plasterki, obraną ze skórki kiełbasę. W 4 żaroodpornych miseczkach „kokilkach" układać warstwami: ziemniaki (skropić maggi, posypać pieprzem), cebulę, kapustę i na wierzchu plasterki kiełbasy; polać tłuszczem, na wierzch wbić surowe jajko, posolić i posypać pieprzem, wstawić do gorącego piekarnika na tak długo, by się ścięło białko jaj. Podając w tych samych naczyniach posypać posiekaną zieleniną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650