Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Brokuły w sosie śmietanowym

Śmietanę można zastąpić sosem majonezowym

Składniki:
  • brokuł, 1 kg
  • śmietana, 15 dag
  • musztarda, 2 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • sok z cytryny, 1 łyżecz.
  • pomidor, 10 dag
  • jajka, 1 szt.
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Brokuły wraz z łodygami i małymi listkami wrośniętymi w różę moczyć 15 min. w lekko osolonej wodzie, aby łatwiej było usuń liszki, a następnie gotować bez przykrycia w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Miękkie, lecz jędrne brokuły wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć na cedzaku, ułożyć w salaterce lub na półmisku, ostudzić. Musztardę lub koncentrat pomidorowy wymieszać z gęstą śmietaną, przyprawić solą, cukrem i kwasem, żal brokuły, przybrać plasterkami pomidorów lub ogórków, jajami ugotowanymi na twardo i nacią pietruszki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650