Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Bigos z pozostałem pieczeni

Kiedy nie chcesz czegoś wyrzucić

Składniki:
  • resztki pieczonego mięsa, 50 dag
  • jabłko, 2 szt.
  • cukier, 2 dag
  • chleb razowy , 1 szt.
  • bulion, 2 szkl.
  • ocet winny , 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Często ma się resztki pieczeni cielęcej lub wołowej. Można z nich zrobić wyborny bigos z razowym chlebem, z jabłkami lub śliwkami. Utrzeć czerstwego razowego chleba, biorąc np. łyżkę na talerz, zasmażyć go w dobrym maśle, rozetrzeć tę zasmażkę rozgotowanym bulionem tak, aby było rzadkie jak zupa. Pieczeń pokroić w drobną kostkę, włożyć w ten bulion. Gdy się dobrze zagotuje, włożyć 2 jabłka kruche, winkowate, obrane i pokrajane w ćwiartki. Jeżeli nie ma jabłek, co bywa zwykle na wiosnę, ugotować oddzielnie ćwierć funta śliwek suszonych, a gdy będą zupełnie miękkie, przepołowić je, wyjąć pestki, a śliwki wraz z sosem wrzucić w bigos, dołożyć łyżkę cukru i w końcu wlać, próbując do smaku, ile potrzeba, dobrego winnego octu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650