|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaUszatkować główkę kapusty i 2 białe cebule, osolić dobrze, a następnie mocno z soli wycisnąć, pokrajać w kostkę kwaśne jabłka oraz tłuste gotowane mięso lub pieczeń i surową wieprzowinę. Można, jeżeli jest, pokrajać zwierzynę pieczoną i układać w rondlu w taki sposób: łyżka masła, kapusta, Jabłka, wieprzowina lub inne mięso i znów masło, kapusta, jabłka itd. ciągle w tym porządku. Tak ułożone zalewa się dobrym rosołem i zakrywszy dusi co najmniej 2 godzin}', potrząsając często, żeby się nie przypaliło. Kiedy bigos już prawie gotowy, zaprawić go łyżką masła z łyżką mąki, wymieszać dobrze. Trochę go jeszcze wysadzić i wyjąć na stół. Na wydaniu można włożyć na wierzch trochę kiełbasy gotowanej i krajanej w plasterki. Bigos taki podaje się na śniadanie albo na obiad przed rosołem i może być odgrzewany, a wtedy nawet zyskuje na smaku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|