Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Bigos z kapusty Bigos z kapusty.jpg
Bigos z kapusty
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Bigos z kapusty

Przepis od kolegi z wojska

Składniki:
  • kapusta głowiasta biała , 1 szt.
  • jabłko, 50 dag
  • cebula, 2 szt.
  • mięso gotowane, 60 dag
  • wieprzowina , 25 dag
  • kiełbasa, 20 dag
  • masło, 10 dag
  • mąka , 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Uszatkować główkę kapusty i 2 białe cebule, osolić dobrze, a następnie mocno z soli wycisnąć, pokrajać w kostkę kwaśne jabłka oraz tłuste gotowane mięso lub pieczeń i surową wieprzowinę. Można, jeżeli jest, pokrajać zwierzynę pieczoną i układać w rondlu w taki sposób: łyżka masła, kapusta, Jabłka, wieprzowina lub inne mięso i znów masło, kapusta, jabłka itd. ciągle w tym porządku. Tak ułożone zalewa się dobrym rosołem i zakrywszy dusi co najmniej 2 godzin}', potrząsając często, żeby się nie przypaliło. Kiedy bigos już prawie gotowy, zaprawić go łyżką masła z łyżką mąki, wymieszać dobrze. Trochę go jeszcze wysadzić i wyjąć na stół. Na wydaniu można włożyć na wierzch trochę kiełbasy gotowanej i krajanej w plasterki. Bigos taki podaje się na śniadanie albo na obiad przed rosołem i może być odgrzewany, a wtedy nawet zyskuje na smaku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650