Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Pierogi leniwe z kaszą manną

Pierożki podajemy na gorąco

Składniki:
  • bułka tarta , 1 dag
  • cukier puder, 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • kasza manna , 12 dag
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 1 dag
  • ser biały, 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ser zemleć w maszynce. Tłuszcz utrzeć z żółtkami (dodawanyi kolejno), serem i solą. Białka ubić na sztywną pianę, wyłóż; na masę serową, wsypać kaszę i razem ostrożnie wymieszać, ale nie rozgnieść piany. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnice, uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć i krajać ukośne kluski długości ok. 3 cm. Wkładać je na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i ugotować. Ugotowane pierożki odcedzić i podawać na gorąco, polanę masłem ze zarumienioną tartą bułką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650