Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle ziemniaczane ze śliwkami.jpg
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

W zimie można knedle nadziewać marmoladą lub owocami mrożonymi; wtedy całkowicie zamrożc owoce zawija się w ciasto i zaraz gotuje.

Składniki:
  • ziemniak, 1.1 kg
  • mąka , 25 dag
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • jajka, 1.5 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • śliwka, 75 dag
  • cukier, 10 dag
  • cynamon, 1 łyżecz.
  • masło, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osaczyć, wyjąć pestki. Przygotować ciasto ziemniaczane. Do każdej śliwki wsypać trochę cukru z cynamonem i zawijać w ciasto. Ugotować, polać masłem i posypać cukrem. Knedle takie można sporządzić również z pokrajanymi jabłka (75 dkg) lub z truskawkami (50 dkg), które przed włożeniem ciasta należy posypać tartą bułką. Równie smaczne są knedle z młodym rabarbarem.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650