Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pierogi z mąki gryczanej z serem pierogi.jpg
Pierogi z mąki gryczanej z serem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Pierogi z mąki gryczanej z serem

Oddzielnie podać kwaśną śmietanę.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • mąka gryczana, 32 dag
  • mąka pszenna, 8 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ser biały, 60 dag
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 8 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę gryczaną i pszenną uprużyć na ogniu, uważając, aby się nie zrumieniły. Zdjąć z ognia, osolić, zaparzyć wrzącą wodą dokła­dnie mieszając, aby nie było grudek. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i formować długi wałek, z którego krajać w poprzek grube plasterki (na pół palca). Każdy z nich spłaszczyć na dłoni, nakładać nadzienie z sera i zlepiać brzegi. Gotować w słonej wodzie, a gdy wypłyną, powtórnie zagotować i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Polewać świeżym masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650