Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Węgorz marynowany wegorz.jpg
Węgorz marynowany
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Węgorz marynowany

Kolejna potrawa z serii: węgorz

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • ocet, 1 łyżk.
  • białe wino, 0.5 l
  • ziele angielskie ziarnka, 4 szt.
  • liście laurowe, 3 szt.
  • cebula, 5 dag
  • por, 3 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • marchew, 15 dag
  • węgorz, 0.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Węgorza umyć, nadciąć skórkę wokół głowy, potem zawiesić głowę na haku, a następnie ściągnąć skórę aż do ogona. Węgorza sprawić, opłukać pod bieżącą wodą, pokrajać w poprzek na kawałki. Ugotować w małym rondlu wywar z włoszczyzny, cebuli i przypraw. Wywar wystudziwszy, dolać białe wino i ocet, włożyć węgorza i gotować, aby był zupełnie miękki (bo lepiej go przegotować niż nie dogotować). Wyjąć z sosu, który trochę odparować i zalać nim węgorza ułożonego w szklanym lub kamiennym naczyniu. Podając osypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem i polać troszkę przecedzonym sosem. Jeżeli węgorz ma być zaraz zjedzony, to nie dolewać octu, a smak zużyć na zupę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4765
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650