Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kluski szwajcarskie Kluski szwajcarskie.jpg
Kluski szwajcarskie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gagatekSzef Kuchni (970)

Kluski szwajcarskie

Podawać na gorąco.

Składniki:
  • mąka , 25 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  • tłuszcz, 1 dag
  • cukier, 10 dag
  • jajka, 9 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • masło, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować mleko z masłem, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wy­mieszać na gładką masę, podgrzewać na wolnym ogniu do roz­klejenia skrobi. Zaparzone ciasto przestudzić, włożyć do kamien­nej miski, dodawać po jednym jaju ucierając, aż ciasto będzie się ciągnąć. Łyżką metalową formować kluski i wkładać na wrzą­cą, osoloną wodę. Gdy wypłyną, przelać zimną wodą. Przygotować sos: żółtka (4) utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę, połączyć i wymieszać z mlekiem. Kluski wymieszać z sosem, wyłożyć do przygotowanego płaskiego rondla lub prodiża i piec przez 40 min. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650