|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: gumlaKSzef Kuchni (1055) Chłodnik z mleka zsiadłegoDo chłodnika dodaje się niekiedy upieczoną pokrajaną cielęciną lub szynkę. Składniki:
Sposób przygotowaniaBotwinę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać (buraczki w plasterki, listki — w paski szerokości ok. l cm), zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić, ugotować, ostudzić. Jaja ugotować, obrać, pokrajać na ćwiartki. Oczyszczone i umyte rzodkiewki oraz obrany ogórek pokrajać na plasterki. Szczypiorek oczyścić, umyć i drobno posiekać. Mleko rozbić trzepaczką, dodać do niego wystudzone buraczki razem z wywarem, jaja, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku solą i cukrem. Część mleka można zastąpić śmietaną. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|