Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Chłodnik z mleka zsiadłego Chłodnik z mleka zsiadłego.jpg
Chłodnik z mleka zsiadłego
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Chłodnik z mleka zsiadłego

Do chłodnika dodaje się niekiedy upieczoną pokrajaną cielęciną lub szynkę.

Składniki:
  • zsiadłe mleko, 6 szkl.
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 2 szt.
  • koperek, 0.5 łyżecz.
  • szczypiorek, 1 szt.
  • ogórek , 1 szt.
  • rzodkiew (pęczek), 1 szt.
  • botwina, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Botwinę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać (buraczki w plasterki, listki — w paski szerokości ok. l cm), zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić, ugotować, ostudzić. Jaja ugotować, obrać, pokrajać na ćwiartki. Oczyszczone i umyte rzodkiewki oraz obrany ogórek pokrajać na plasterki. Szczypiorek oczyścić, umyć i drobno posiekać. Mleko rozbić trzepaczką, dodać do niego wystudzone buraczki razem z wywarem, jaja, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku solą i cukrem. Część mleka można zastąpić śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650