Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galareta ze szupaka Galareta ze szupaka.jpg
Galareta ze szupaka
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Galareta ze szupaka

Szczupaka można zastąpić sandaczem

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • szczupak, 2.1 kg
  • masło, 2 dag
  • cebula, 0.25 szt.
  • bułka , 1 szt.
  • gałka muszkatołowa, 1 g
  • jajka, 3 szt.
  • sól spożywcza, 2 g
  • włoszczyzna, 200 g
  • żelatyna, 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Szczupak jest rybą twardszą, a zatem i skórę ma grubszą i mocniejszą. Dlatego można z niego robić wyborną galaretę. Oczyszczonego szczupaka rozpłatać zupełnie, głowę i ogon odciąć, kości wszystkie wyjąć, posolić i zostawić na parę godzin. Oddzielnie wziąć małego szczupaka, wyluzować ze skóry i ości, z obciętego łebka także poobierać mięso, posiekać, następnie jeszcze raz siekać, dokładając trochę masła, odrobinę sparzonej cebuli, muszkatołowej gałki i moczoną bułkę. Położyć ten farsz na całym rozpłatanym szczupaku, przekładając ćwiartkami jaj na twardo ugotowanych. Zwinąć mocno szczupaka, położyć na serwecie wysmarowanej masłem, ścisnąć, osznurować sznurkiem. Włożyć w rondel zawiniętego w serwetę szczupaka, nalać zimnym smakiem, wygotowanym z łebków, kości i włoszczyzny. Gotować na wolnym ogniu blisko godziną. Odstawić, aby zastygł w smaku i dopiero po zupełnym wystudzeniu wyjąć, odwinąć z serwety i położyć na półmisku. Sos wygotować, dołożyć żelatyny, sklarować białkiem, Wylać na salaterkę do zastudzenia, a podając, ubrać pokrajanego w plastry szczupaka tą galaretą i jarzynami. Na talerzu polać octem i oliwą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650