|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Pasztet z wieprzowinyBardzo dobry do kanapek
Składniki:
Sposób przygotowaniaGrzyby wymyć w ciepłej wodzie, opłukać.Wątrobę wieprzową opłukać, obrać z błon i żył. Mięso opłukać. Wątrobę obgotować wkładając na wrzącą wodę, wyjąć ją i w tej wodzie ugotować mięso, podgardle, grzyby z przyprawami, po ugotowaniu przecedzić. Bułkę namoczyć w rosół, odcisną. Mięso i obgotowaną wątrobę zemleć kilka razy w maszynce z pasztetowym sitkiem wraz z grzybami, bułką, podgardlem, masę wymieszać z jajami i przyprawami. Rondel wyłożyć plasterkami słoniny lub posmarować go suto, wyłożyć do formy masę mięsną, ugnieść łyżką. Pasztet wstawić do miernie ogrzanego piekarnika, upiec, a gdy boki zaczynają się rumienić, wyjąć; po przestygnięciu wyłożyć. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|