Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pasztet z wieprzowiny pasztet.JPG
Pasztet z wieprzowiny
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Pasztet z wieprzowiny

Bardzo dobry do kanapek

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • jajka, 2 szt.
  • słonina, 3 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • czerstwa bułka, 10 dag
  • suszony grzyb, 1 dag
  • podgardle wieprzowe, 12 dag
  • wieprzowina , 50 dag
  • woda, 0.5 l
  • wątroba, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby wymyć w ciepłej wodzie, opłukać.Wątrobę wieprzową opłukać, obrać z błon i żył. Mięso opłukać. Wątrobę obgotować wkładając na wrzącą wodę, wyjąć ją i w tej wodzie ugotować mięso, podgardle, grzyby z przyprawami, po ugotowaniu prze­cedzić. Bułkę namoczyć w rosół, odcisną. Mięso i obgotowaną wątrobę zemleć kilka razy w maszynce z pasztetowym sitkiem wraz z grzybami, bułką, podgardlem, masę wymieszać z jajami i przyprawami. Rondel wyłożyć plasterkami słoniny lub posmarować go suto, wyłożyć do formy masę mięsną, ugnieść łyżką. Pasztet wstawić do miernie ogrzanego piekarnika, upiec, a gdy boki zaczy­nają się rumienić, wyjąć; po przestygnięciu wyłożyć. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650